top of page

Hoe kies je de juiste raambekleding?

Wanneer je besluit een nieuwe woning te kopen of en nieuwbouwwoning hebt gekocht, komen er veel keuzes op je af. Vooral wanneer je besluit ook nieuwe meubels aan te schaffen. Heb je hulp nodig bij deze keuzes? Ik verwijs je even naar de informatie over het interieuradvies dat we aanbieden. Wanneer dan alle keuzes zijn gemaakt, komt de keuze voor de raambekleding nog. Ai, ga je voor gordijnen, rolgordijnen of jaloezieën? En welke kleur ga je kiezen? Lees snel verder voor een helpend stappenplan.


Functie van de raambekleding

Het eerste waar je over na gaat denken is de functie van je gordijnen. Meestal wordt raambekleding toegepast om een ruimte voor de buitenwereld af te sluiten (privacy), zonwering en geluidsisolatie. Daarnaast kun je met raambekleding het daglicht corrigeren. Bekijk dus eerst naar deze functies van de raambekleding. Woon je in een druk bezochte straat dan vind je het waarschijnlijk fijn om ’s avonds alles dicht te kunnen maken en kies je dus voor inbetween raambekleding (je kunt van buiten niet naar binnen kijken, maar er schijnt wel nog licht door de raambekleding). Bedenk verder waar de zon binnen schijnt en vraag je af of het nodig is om deze af en toe ‘buiten te houden.’ Wanneer er bijvoorbeeld zonlicht op je tv schijnt, kun je bijna niets meer op de tv zien. Ook in die situatie is het belangrijk dat je dus een raambekleding hebt, die gemakkelijk dicht te maken is en waar niet te veel licht doorheen schijnt. En vergeet niet de functie geluidsisolatie van raambekleding. In een groot huis zonder veel meubels kan het snel ‘hol’ gaan worden. Door raambekleding toe te passen, wordt dit minder. Maak aan de hand van de functie de keuze uit de soort raambekleding. Ga je voor rolgordijnen, gordijnen, jaloezieën of shutters? Natuurlijk is een combinatie van rolgordijnen en gordijnen ook altijd een optie!


Bekijk de decoratieve waarde binnen de interieurstijl

De materiaalkeuze, uitvoering en kleur hebben een belangrijke decoratieve waarde binnen het interieur en moet passen binnen de gekozen interieurstijl. Raambekleding is vaak een ondergeschoven kindje, wat natuurlijk erg jammer is. Uiteraard kun je altijd kiezen voor iets wat je mooi vindt, want dan past het waarschijnlijk ook in jouw interieurstijl.


Er zijn heel veel verschillende soorten materialen die je kunt kiezen, maar meestal zijn gordijnen en rolgordijnen van stof. Hou je niet van stof, dan is de optie nog voor roestvrijstalen en houten jaloezieën of shutters. Deze geven een klassieke uitstraling en worden daarom meestal gekozen bij de klassieke stijl. In de stoffen gordijnen of rolgordijnen is er een verschil tussen de gladde stoffen die beter passen bij de moderne stijl en de gordijnen van een soort linnen die bij zowel de klassieke als landelijke stijl passend zijn. Een afwisseling van interieurstijlen kan ook juist mooi werken, maar zorg dat je niet te veel afwisselt en voor een eenheid zorgt in je interieur. Wanneer je twijfelt over de kleur (dit is natuurlijk ook geheel afhankelijk van je muurkleuren etc.), zou ik altijd voor lichte kleuren kiezen. De lichte kleuren zijn altijd een goede optie, omdat ze een ruimte ruimtelijker laten aanvoelen.
Optische effecten van raambekleding

Niet alleen met de indeling en materiaalkeuze van meubels kun je een effect in je interieur creëren.

Dit is ook zeker mogelijk met raambekleding. Daarom deel ik een aantal optische effecten waar je rekening mee kunt houden.

- In een ruimte met weinig daglicht kun je

beter gebruik maken van inbetweens in

lichte kleuren.

- In een kleine ruimte kun je beter kiezen

voor lichte raambekleding die glad is,

want dat geeft een rustiger en

ruimtelijker beeld.

- Maak gebruik van een ophangsysteem

wanneer je hoge ramen lager wil laten

lijken.

- Je kunt ramen breder laten lijken door

de gordijnen royaal aan beide kanten

door te laten lopen.

- Verticale lijnen benadrukken de hoogte

en horizontale lijnen de breedte.


Het is zeker mogelijk om in je woonkamer verschillende soorten raambekleding te kiezen! Dat geeft juist een speels effect! Succes met het vinden van de juiste raambekleding en zorg dat je altijd vooraf wat staaltjes besteld. Dan kun je goed zien of het in je kleurenpallet past.


Liefs, Yamie

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


PVC visgraat wys_edited_edited.jpg

MEER INFORMATIE

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan? Klik dan op onderstaande knop.

PVC rechte strook1.jpeg
bottom of page